100 g. Japonský čaj sencha Miyabi od pěstitele pana Nogučiho z prefektury Kumamoto. Sklizeň březen 2024
Kód: OCHA-M24Detailní popis produktu
Pan Noguči pro nás napsal tento text o své farmě, je doplněn fotografiemi jeho čajového pole:
Pan Noguči s rodinou na svém poli
Historie Nogučienu
Zhruba před šedesáti lety usoudil můj dědeček, že japonský zelený čaj se bude pít, dokud potrvá samotné Japonsko a započal s pěstováním čaje a přípravou a prodejem čaje kamairicha. Za mého otce se kvůli změně chuťových preferencí a rozšíření kapacit přešlo na propařovaný čaj tamaryokucha (známý též jako guricha). A já jsem v současnosti zavedl výrobní linku na čaj sencha. Co se pěstitelské stránky věci týká, zřídili jsme nově plantáž pro pěstování čaje gyokuro, který mezi japonskými čaji představuje absolutní špičku. Za tři roky bychom podle plánu měli čaj gyokuro být schopni dodávat na trh.
Čajové pole sedláka Nogučiho
Čím se aktuálně zabýváme
Zcela nově jsme vysadili sazenice pro produkci čaje gyokuro, nejvyšší třídy mezi japonskými čaji. Jde o plantáž, vedenou s cílem produkovat ručně zpracovaný čaj, tzv tetsumi, které i v rámci čaje gyokuro představuje prestižní kategorii. Proto zde také čajové rostliny nejsou pěstovány v obvyklých dlouhých válcovitých formacích, ale v přirozených tvarech, typických pro ruční zpracování. Protože také považujeme za důležité, aby se lidé starali o místo, kde žijí, usilujeme mimo jiné aktivně o to, aby se v naší oblasti pole majitelů, kteří nezanechali dědice, dávala do pronájmu a nepřibývalo půdy, ležící ladem.
Pěstování a výroba čaje
Půdu většiny čajových plantáží tvoří sopečný popel z dávných erupcí vulkánu Aso. Ten je sice výborně propustný pro vodu, jeho úrodnost však má své meze a proto pěstitelům vyvstává velmi důležitá otázka hnojení. Navíc není nijak přehnané tvrdit, že výslednou chuť japonského čaje určuje právě způsob, jakým byly rostliny hnojeny. Na Nogučienu používáme z největší části organická hnojiva. Abychom rostlinám dodali minerály, kterých se v horách zvlášť nedostává, vydatně hnojíme organickými materiály z moře, jako jsou například ryby a mořské řasy. Jakožto jednu z metod recyklace zdrojů také už od dob mého dědečka uplatňujeme už téměř po šedesát let i travní mulčování. Čajové plantáže pokrýváme posečenou travou z okolních horských luk, která funguje jako přírodní mulč, bránící jak zarůstání plevelem, tak i vysychání. Tráva se během více než půl roku rozkládá a poslouží jako kompost. Pravidelným opakováním této činnosti zároveň udržujeme v optimálním stavu jak horské louky, tak i úrodnost čajových plantáží. Je to umožněno díky tomu, že jsou místní louky opravdu rozsáhlé.
Kultivary čaje
Volíme kultivary typické svou lahodnou chutí (umami), jako je Saemidori, Kirari 31, Yabukita, Okumidori, Okuyutaka a Okuhikari. Zpracováváme jej jako čaj sencha, je ale možná i výroba propařovaného čaje tamaryokucha. Intenzita propařování je tzv. tsuyomushi, tj. o něco mírnější než fukamushi. Propařovací stroje jsou nastaveny tak, aby se tvar čajových lístků nezdeformoval tolik jako při fukamushi a zároveň zůstala zachována jak lahodná chuť umami, tak také vůně. Pečlivě dbáme také na to, aby výsledné zpracované čajové lístky měly náležitou tloušťku a váhu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Japonské čaje |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.