100 g. Japonský čaj sencha Miyabi od pěstitele pana Nogučiho z prefektury Kumamoto. Sklizeň březen 2024

Kód: OCHA-M24
580 Kč
Skladem (>40 ks)

Sencha převážně z kulitivaru Yabukita. Pro přípravu osobně preferujeme krátké zalití vodou o teplotě 90° C. Čaj s osvěžujícím chuťovým dozvukem. Doporučujeme k jídlům z ryb. Jarní sklizeň z března 2024. Balení po 100 g

Čaj pochází od malého pěstitele, našehe přítele pana Nogučiho. Jeho políčko má 5 hektarů. V prefektuře Kumamoto se říká: Hlavní jsou lidi, půda a fortel. A těmito slovy se nechává sedlák Noguči inspirovat už od časů jeho dědečka který farmu založil. Pole leží na náhorní plošině Yoshimuta ve výšce 600 m nad mořem, na které už se někdy i drží sníh, zároveň je ale obrácená k jihu, takže tu v létě teplota může přesáhnout třicet stupňů. Tento teplotní rozdíl umožňuje produkovat vysoce aromatický čaj. Na náhorní plošině Yoshimuta se pak nachází i vyhlášený pramen téhož jména. Čistá voda je vedle čistého vzduchu nezbytným faktorem pro produkci kvalitního čaje. V takovém prostředí se tedy nalézá cca 5 hektarů čajových plantáží sedláka Noguči. Doručení Zásilkovnou, Českou poštou či po předchozí domluvě, možnost osobního převzetí v Praze.

Doručení v ČR: Zásilkovnou, Českou poštou či po předchozí domluvě, možnost osobního převzetí v Praze. 

  • We also ship from vlajka ceska Prague to: vlajka slovenska vlajka rakouska vlajka nemecka vlajka polska 
  • To ship to another EU country, please contact us

Více o čajové plantáži pana Noguči + fotografie více níže..↓↓↓

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pan Noguči pro nás napsal tento text o své farmě, je doplněn fotografiemi jeho čajového pole:

x84088021_1050782708591762_8444n

Pan Noguči s rodinou na svém poli

 Historie Nogučienu 

Zhruba před šedesáti lety usoudil můj dědeček, že japonský zelený čaj se bude pít, dokud potrvá samotné Japonsko a započal s pěstováním čaje a přípravou a prodejem čaje kamairicha. Za mého otce se kvůli změně chuťových preferencí a rozšíření kapacit přešlo na propařovaný čaj tamaryokucha (známý též jako guricha). A já jsem v současnosti zavedl výrobní linku na čaj sencha. Co se pěstitelské stránky věci týká, zřídili jsme nově plantáž pro pěstování čaje gyokuro, který mezi japonskými čaji představuje absolutní špičku. Za tři roky bychom podle plánu měli čaj gyokuro být schopni dodávat na trh.

 x79889578_463856771206981_4128627507593216_n

Čajové pole sedláka Nogučiho

Čím se aktuálně zabýváme

Zcela nově jsme vysadili sazenice pro produkci čaje gyokuro, nejvyšší třídy mezi japonskými čaji. Jde o plantáž, vedenou s cílem produkovat ručně zpracovaný čaj, tzv tetsumi, které i v rámci čaje gyokuro představuje prestižní kategorii. Proto zde také čajové rostliny nejsou pěstovány v obvyklých dlouhých válcovitých formacích, ale v přirozených tvarech, typických pro ruční zpracování. Protože také považujeme za důležité, aby se lidé starali o místo, kde žijí, usilujeme mimo jiné aktivně o to, aby se v naší oblasti pole majitelů, kteří nezanechali dědice, dávala do pronájmu a nepřibývalo půdy, ležící ladem.

 x84571988_217079015991759_1815678341844303872_n

Pěstování a výroba čaje

Půdu většiny čajových plantáží tvoří sopečný popel z dávných erupcí vulkánu Aso. Ten je sice výborně propustný pro vodu, jeho úrodnost však má své meze a proto pěstitelům vyvstává velmi důležitá otázka hnojení. Navíc není nijak přehnané tvrdit, že výslednou chuť japonského čaje určuje právě způsob, jakým byly rostliny hnojeny. Na Nogučienu používáme z největší části organická hnojiva. Abychom rostlinám dodali minerály, kterých se v horách zvlášť nedostává, vydatně hnojíme organickými materiály z moře, jako jsou například ryby a mořské řasy. Jakožto jednu z metod recyklace zdrojů také už od dob mého dědečka uplatňujeme už téměř po šedesát let i travní mulčování. Čajové plantáže pokrýváme posečenou travou z okolních horských luk, která funguje jako přírodní mulč, bránící jak zarůstání plevelem, tak i vysychání. Tráva se během více než půl roku rozkládá a poslouží jako kompost. Pravidelným opakováním této činnosti zároveň udržujeme v optimálním stavu jak horské louky, tak i úrodnost čajových plantáží. Je to umožněno díky tomu, že jsou místní louky opravdu rozsáhlé.

 

 x83648559_1588921367912503_1965256251579301888_n

Kultivary čaje

Volíme kultivary typické svou lahodnou chutí (umami), jako je Saemidori, Kirari 31, Yabukita, Okumidori, Okuyutaka a Okuhikari. Zpracováváme jej jako čaj sencha, je ale možná i výroba propařovaného čaje tamaryokucha. Intenzita propařování je tzv. tsuyomushi, tj. o něco mírnější než fukamushi. Propařovací stroje jsou nastaveny tak, aby se tvar čajových lístků nezdeformoval tolik jako při fukamushi a zároveň zůstala zachována jak lahodná chuť umami, tak také vůně. Pečlivě dbáme také na to, aby výsledné zpracované čajové lístky měly náležitou tloušťku a váhu. 

x84246005_2517504598355519_3259483073577746432_n

Doplňkové parametry

Kategorie: Japonské čaje
Hmotnost: 0.1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: