Fugu sašimi. Pochoutka labužníků. Ryba obsahuje jed tetrodotoxin který je tisíckrát silnější než kyanid a na který neexistuje protijed. Části ryby které ho obsahují musí zkušený kuchař opatrně odstranit. Od 50. let mohou v Japonsku připravovat fugu jen přísně proškolení kuchaři kteří od státu dostanou licenci. Od té doby otrava touto rybou skoro vymizela. Japonci se občas pousmějí když jsem při pojídání fugu trochu nervózní. A když jím říkám že při tom většinou cítím jemné mravenčení na zádech a zátylku, myslí si že žertuji. Jak jsem se ale dočetl, malé množství jedu je obsaženo v rybě vždy a pokud člověk fugu konzumuje často jeho organismus si na toto malé množství časem zvykne. Pokud ovšem člověk není pojídač fugu jako já, je možné onen efekt jedu cítit. Jinak pro obyvatele Japonska je jíst fugu úplně běžné. Asi tak jako pro Evropany jíst hermelín. Sem tam nějaká otrava je ale v 99 procentech případů kdy rybu připravoval amaterský kuchař. V restauraci je riziko minimální. Foto © Petr Horčička /Tokyovintage.cz